Den delikataste desserten

Jag planerar en middag för några vänner, väldigt trevligt men maten brukar bli lite knepig. Jag tål nämligen  inte gluten, soja eller nötter och en av middagsgästerna tål inte mjölkprotein och ägg. Det gör det där med efterrätt lite komplicerat, efterrätter utan gluten, mjölk, ägg eller nötter tenderar att bli en aning tråkiga. Man kan alltid bjuda på sorbet, men denna gång tänkte jag vara lite kreativ och har ägnat en hel del tid åt att gå igenom recept. En möjlig lösning dök upp en dag då jag sorterade broschyrer på det fack vi kallar för Ekonomi huslig, ett fack som innehåller diverse om hushållning.

Nämligen två små broschyrer som gör reklam för Jello, enligt den ena broschyren, Jell-o, är det ”den delikataste delikatessen” och den andra, Royal fruit gelatin, framhåller att ”frukt allena ger det smaken” och det låter ju väldigt bra! Enligt Royal fruit gelatin har gelatin dessutom ett definitivt värde för dieten, det är både bra för växten och matsmältningen.  Nu kan man ju inte vara helt säker på att det är just den utomordentliga produkten som går att köpa idag men det är helt klart värt ett försök!

Är man osäker på tillagningen bistår Jell-o med en korta kurser i tillagning och har även med förslag på ytterligare användningsområden som sockerkaka i gele och Äppelfromage(som består av vispad jello och äppelmos). Jag bestämde mig för att göra en försöksomgång av enkel jello med mina kära medarbetare som testpatrull, vissa av dem är nämligen rätt kräsna när det gäller mat och det kan vara bra när man testar något nytt.

Tillagningen var precis så enkel som man kan tänka sig, enligt både broschyrer och förpackning kan man även tillsätta färsk eller fryst frukt. Men jag glömde tyvärr frukt när jag handlade och gjorde bedömningen att varken lime eller avokado(som var det jag hade hemma) skulle förhöja smakupplevelsen.

Jellon klarade inte riktigt resan till museet och resultatet blev något som möjligen skulle kunna platsa i Den bruna maten. Men av mina rätt tveksamma medarbetare fick den oväntat positiva reaktioner, omdömena var bland annat att den var något märklig, var fräsch och att den hade en väldigt artificiell smak. Jag tror att den förmodligen hade vunnit på att blandas med färsk frukt samt att lite grädde möjlgen hade kunnat vara trevligt. Tror dock tyvärr att den faller bort som möjligt efterrättsalternativ då jag inte är säker på att ”märklig” och ”artificiell” känns helt rätt som bjudmat.

Mathilda

Det här inlägget postades i Aktuellt, Mat & dryck och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken. Skrivet av Mathilda Ängkvist.

En kommentar till Den delikataste desserten

  1. Pia skriver:

    Lite fler jello-tips frå The Food Librarian:
    http://foodlibrarian.blogspot.com/p/jello.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *