Då var det visst jul igen…

Foto:Heins, Nina; Nordiska museet

Foto:Heins, Nina; Nordiska museet

Nordiska museet gör varje år en mindre utställning med julen som tema, i år är det årets julklapp som står i fokus. Vill du läsa mer om julen och julfirande har vi Årets dagar på museets hemsida. Eftersom museet ska spegla svenska trender och traditioner är det kanske inte så konstigt att vi även i biblioteket har en hel del material om julen och  julseder.

Eftersom det är tredje advent på söndag är det säkert många som har börjat fundera över det där med julpynt och julgranar. Alla har vi ju olika ambitionsnivå, jag brukar starta med inställningen att jag ska göra väldigt mycket själv bara för att sen inse att julen/eller vad det nu kan vara redan har passerat. Men är man bara en aning mer organiserad än jag, så har jag lite boktips! En bok som både innehåller historik och modeller man kan göra själv är Granna granen, julgransprydnader från 1870 till 1930 av Maria Flinck. En bok jag sneglat på sen vi köpte in den till biblioteket är den nya och rätt omtalade boken Julkulor av Arne & Carlos som innehåller fina mönster på hur du stickar dina egna julgranskulor med traditionella Norska mönster. Fast då jag är rätt dålig på att sticka är det kanske tur att jag inte kommit mig för att starta med projekt sticka julgranskulor. För jag misstänker

Weihnachtszeit : Feste zwischen Advent und Neujahr in Süddeutschland und Österreich 1840 - 1940

Weihnachtszeit : Feste zwischen Advent und Neujahr in Süddeutschland und Österreich 1840 - 1940

att det nog inte blivit så fina kulor och egentligen är jag nog mer för den typ av julgranskulor som finns i utställningskatalogen Weihnachtszeit, Feste zwischen Advent und Neujahr in Süddeutschland und Österreich 1840 – 1940 från Bayerischen Nationalmuseum i München. Kan man tyska och tycker det är roligt med julgransprydnader kan jag även rekommendera Christbaumschmuck, aus den Sammlungen des Museums für Volkskunde och Christbaumschmuck des 20. Jahrhunderts, Kunst, Kitsch und Kuriositäten av Eva Stille

Men man behöver ju inte bara göra julgransprydnader, vill du göra tomtar i olika former har vi boken Tomtenissar i papper, filt och garn av Gitte Schou Hansen och vill du göra lite äldre dekorationer har vi några årgångar av Parties a magazine of decoration, costumes, games, refreshments från 1927-1931.

Sen har vi naturligtvis även en massa jultidningar.

/Mathilda

Det här inlägget postades i Aktuellt, Seder & bruk, Stickning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken. Skrivet av Mathilda Ängkvist.

En kommentar till Då var det visst jul igen…

  1. Pingback: Snart var det jul igen… | Biblioteksbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *