Björk

Maken som är pollenallergiker jublar såklart inte över vår fina, ståtliga björk som står mitt emot ingången till vårt hus. Även en del grannar tycker att vi borde ta ner den, inte för att den skymmer deras sikt på något sätt, utan för att den sörplar upp all vätska på bekostnad av andra växter. Själv tycker jag att det är utmärkt ur dräneringssynpunkt. Bort med all fukt längs husgrund.

Jag alltid varit glad i björken bland alla träd. Ståtlig, ljus och skir, speciellt när den är på gång att grönska. Inte så tung och dyster som en gran.  Björk är en bok som vi nyligen fått in i biblioteket och boken är en hyllning till björken. Förutom att björken är vacker kan den användas till hus, verktyg och redskap. I folktron trodde man att den kunde skydda mot onda makter och av blad kunde man koka te som kunde bota alla möjliga krämpor och av den söta saven kunde man göra vin. Ett mångfacetterat träd!

/Kajsa

Det här inlägget postades i Aktuellt, Hantverk, Historia och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken. Skrivet av Kajsa Lemon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *