Jag har inte tid?

När sonen för andra gången frågade om jag ville spela ett spel med honom och jag återigen svarade att ”jag har inte tid” började jag att fundera på det där med tid. Vad är tid egentligen? 

Professor Bodil Jönsson har skrivit flera böcker som handlar om just tidsbegreppet. I hennes första bok Tio tankar om tid tar hon bl a upp begrepp som ställtid, klocktid & upplevd tid, närvaro & härvaro samt tid – det enda du har (denna sista sorts tid gillar jag bäst, tänk om det är så!) Bodil Jönsson menar att vi låter klocktiden jaga oss och att vi hela tiden strävar efter att försöka spara tid genom en mängd olika tekniska finesser. Men det som vi längtar efter har antagligen inget med klockan att göra. Tiden man vill ha gott om är den personliga, min upplevda tid.

I böckerna I tid & otid och Tio år senare : tio tankar om tid fortsätter Bodil Jönsson att skriva om vår tid hemma och vår tid på jobbet och hur man ska kunna få till livspusslet.  Tre böcker som ger upphov till en hel del funderingar.  

Nu är Bodil Jönsson inte den första att skriva om begreppet tid. I bibliotekets samling finns även två böcker av Lennart Lundmark som är docent i historia, Tiden är bara ett ord samt Tidens gång & tidens värde.

Lundmark menar att det finns ingen tid – det finns bara klockor! Men enligt Lundmark kan vi bryta oss loss från våra invanda tidsbegrepp och frigöra oss från klockornas herravälde vilket han försöka visa på i sin bok. Han visar också på hur tidsuppfattningen förändrats under olika historiska perioder och förklarar varför attityderna har skiftat.

Sammantaget fem läs- och tänkvärda böcker för alla oss som tycker att vi inte har tid!

Kajsa

Det här inlägget postades i Aktuellt, Fritid och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken. Skrivet av Kajsa Lemon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *