Herrgårdsliv och matkultur

Som förvärvsbibliotekarie passerar många böcker mig dagligen. En bok är Herrgårdsliv och matkultur på Värmlands Säby under 120 år, Värmlands museums årsbok 2010.  Värmlands Säby är en herrgård som stod färdig redan 1774 men boken går igenom hur köks- och matkulturen har sett ut och förändrats under de senaste 120 åren.

En gång i tiden gick jag en termin på Apelrydsskolan, en hushållskola i form av ett internat. Där lärde jag mig att väva och att laga mat.  Att väva gick bra men jag fick aldrig till det där med att laga mat.  Så sedan dess har jag en skräckblandad fascination inför alla de som känner sig hemma i köket och som kan laga mat, kombinera ihop olika maträtter och skapa nya menyer.

Allt detta kunde man på Värmlands Säby. Boken ger en riklig inblick i både text och bild om hur familjen Falkenberg och deras tjänstefolk levde, vad familjen åt, vilka fester och festmenyer de hade, bordsdukning och bordsplacering. Samt alla recept ur mamsellerna i kökets receptböcker.

En annan trevlig bok som också handlar om mat är Bland matsedlar & menyer – tankar, recept och minnen från ett halvt sekel  av Gösta Nordén. Bland matsedlar & menyer är en kulturhistorisk resa bland minnen, matsedelns och menyns historia och visar hur förändringar och urval påverkat våra mat- och dryckesvanor. Även här med recept samt rikligt illustrerad i text och bild.

Vill man veta ännu mer om mat och dryck kan man gå till vårt fack Ekonomi Huslig som tar upp det mesta i mat- och dryckesväg.

Kajsa

Det här inlägget postades i Aktuellt, Mat & dryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken. Skrivet av Kajsa Lemon.

En kommentar till Herrgårdsliv och matkultur

  1. Gösta Nordén skriver:

    Tack för fint omdöme, har du läst min senaste bok? Köttsliga lustar och andra fröjder …. ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *