Ruckelrealism och halvmoge

Sommaren är här och det är säkert fler än en som har husprojekt på gång hemma eller på lantstället – eller både och. Det byggs, vårdas, rivs och sakletas – hus ska återställas med tidstypiska detaljer från byggåret eller så ska det skapas något nytt. Redan tidigt på våren märker vi att hyllan med Byggnadsvårdslitteratur får ökad utlåningsstatistik. Böcker som Värmen i gamla hus, Frågor och svar om byggnadsvård eller Så renoveras torp och gårdar lånas eller bläddras i. En hel del av materialet är referenslitteratur så om frågor kvarstår så här mitt i juli så finns möjligheten fortfarande att informera sig.

Ambitionsnivåerna i materialet skiljer sig åt och i flera av böckerna kan vi följa husäventyren beskrivna av husägarna själva. Ett av de senaste förvärven till vår boksamling är Hem till gården, text av Katarina Gäddnäs, foto Andreas Dienert och form Eva-Jo Hancock. Författarinnan berättar om den gamla åländska släktgården med många kvadratmetrar att renovera som hon och familjen flyttat in i. Det är ingen konkret handbok med instruktioner utan en egen berättelse med tips och råd där också bilder från ett tiotal andra åländska gårdar finns med. Katarina Gäddnäs och maken utgår från att ”det kommer att bli dubbelt så dyrt, ta tio gånger längre tid och innebära större påfrestningar på familjen än vad vi någonsin kan föreställa oss”. Men det är med stort engagemang, humor och värme vi får följa med på äventyret där drivkraften är att bringa nytt liv i ett hus med sin släkts historia kring sig. Perfektionism är inte ledstjärnan utan mottot är ruckelrealism och halvmoge, funktionellt och enkelt. ”Av kärlek till hus med själ!”

/Annika Peurell

Det här inlägget postades i Aktuellt, Fritid, Hantverk, Hem & bostad och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken. Skrivet av Annika Peurell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *