Tapeter anno 1889

Ett relativt nytt förvärv till vårt bibliotek är en något skör men fullständig och färgstark volym från 1889: Om dekorering och inredning af boningsrum med särskildt afseende fästadt å valet af tapeter och bårder. Här är något för ”alla de personer som hafva att göra med dekorering och inredning af våra boningsrum”, något för den händige helt enkelt.

Skriften är mer än bara en varukatalog, även om den också innehåller tapetprover och information om att fabrikens helt giftfria tapeter av hög kvalitet går att köpa i varje välsorterad tapethandel. De exporterar även till de nordiska grannländerna, liksom till Tyskland, England, Ryssland och Österrike.

Alla inredningsintresserade får genom denna skrift ökad kunskap om tapetsering av en bostad 1889. Norrköpings tapetfabrik ger råd om vilka tapeter och tapetbårder som ska väljas till den borgerliga bostadens alla rum. Tapeter till förstugan och trappuppgången, vardagsrummet, matsalen, salongen, sängkammaren, arbetsrummet, herrummet, boudoir/damrummet, barnkammaren och gästrummet. Här behandlas också golv- och taklister, ljusförhållandena i rummen liksom vikten av att mönster i olika rum harmonierar. Golvet, taket och väggarna har separata avsnitt.

 

 

 

 

 

 

Längst bak i skriften finns flera illustrationer som visar tapettillverkning i Norrköpingsfabriken.

/Annika Peurell

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Hantverk, Hem & bostad och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken. Skrivet av Annika Peurell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *